Two RFID Wiegand Reader

Moderators: Voyager, BertB, rtenklooster, Stuntteam, grovkillen, TD-er

Post Reply
Message
Author
frankiesoc
Normal user
Posts: 1
Joined: 18 Oct 2017, 11:07

Two RFID Wiegand Reader

#1 Post by frankiesoc » 18 Oct 2017, 11:14

Hello everybody,

I have installed a Wemos D1 two RFID Wiegand Reader.

open gpio-0 and gpio-2
closed gpio-5 and gpio-6

If I activate it individually the RFID tag correctly assigned to open or closed,

But if both are activated the RFID tag always over open assigned, even if I disconnect gpio-0 and gpio-2.
219755: RFID: tag: 1419114678 bits: 34
219776: EVENT: open # tag = 1419114678
241154: RFID: tag: 1419114678 bits: 34
241155: EVENT: open # tag = 1419114678

The version used is release v2.0.0-dev12

is this a bug?

greetings frank
Attachments
rdif.jpg
rdif.jpg (30.89 KiB) Viewed 1814 times

rol-rider
Normal user
Posts: 33
Joined: 02 Oct 2016, 12:36

Re: Two RFID Wiegand Reader

#2 Post by rol-rider » 28 Nov 2017, 00:45

Hello
same problem at home.
can not configure two RFID devices on a wemos?

The version used is release v2.0.0-dev12
CaptureDevice2.PNG
CaptureDevice2.PNG (34.05 KiB) Viewed 1691 times
the RFID tag is connected on gpio 12/13 and it is the other one that works ?
the device 4 does not work anymore.

Shardan
Normal user
Posts: 1002
Joined: 03 Sep 2016, 23:27
Location: Bielefeld / Germany

Re: Two RFID Wiegand Reader

#3 Post by Shardan » 28 Nov 2017, 16:39

I'm no programmer and didn't look into the code but i assume it's same effect
as with two LCD or OLED displays.

It might be a problem that two devices use the same plugin.

The plugin can not differ between the devices.
Can any of the dev's look into the plugin and confirm?
Regards
Shardan

Sam Nitro
Normal user
Posts: 1
Joined: 16 Dec 2017, 01:07

Re: Two RFID Wiegand Reader

#4 Post by Sam Nitro » 18 Dec 2017, 11:40

Push

Hey, I have the same problem with two RFID Reader

psy0rz
Normal user
Posts: 232
Joined: 02 Feb 2017, 12:12

Re: Two RFID Wiegand Reader

#5 Post by psy0rz » 18 Dec 2017, 21:44

Seems a bug indeed, issue on github is here: https://github.com/letscontrolit/ESPEasy/issues/641
Please support ESPEasy development via Patreon or buy us a coffee.

tozett
Normal user
Posts: 733
Joined: 22 Dec 2015, 15:46
Location: Germany

Re: Two RFID Wiegand Reader

#6 Post by tozett » 02 Oct 2018, 21:20

maybe its all solved,
but this thread gave me the right hint for trying something new.

this solution-thread pushed me to tell my story:

i have a new 13.67 MHR reader "dc-9" with wiegand output.
as i wired it to me wemos d1 on gpio D3+D4 it got no reading result.
only some misterious message in the log: "bits reset 7/13/24"....
(i looked up the source, message means discarding readings with bit-count less than wiegand 24/36. i guess.
the error message could be clearer..."

i found this thread and wired the reader to D6/D7 (=gpio12/13).
i works.

mabe one has to avoid gpio 0/2 (D3/D4) on espeasy?
or only in Release mega-20181002 from 2018-10-02 ?

i did this 2 years before and it worked with different reader on different espeasy-version. but on gpio0/2 (D3/D4)...
some new feature or bug?

TD-er
Normal user
Posts: 1154
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Two RFID Wiegand Reader

#7 Post by TD-er » 03 Oct 2018, 16:07

GPIO3 is normally used for the serial port.
Maybe this pin is also connected to a USB => serial adapter?
Or logging enabled?

tozett
Normal user
Posts: 733
Joined: 22 Dec 2015, 15:46
Location: Germany

Re: Two RFID Wiegand Reader

#8 Post by tozett » 03 Oct 2018, 18:22

yes, seems you are right:
i activated serial logging with this new device,
as far as i remember i did this not in the past.
i will check this..

i had i working today at the lab,
now i mounted all at the front-door,
now i get lots of "reset bits messages",
the wiegand is not properly read in..
i am clueless at the moment, how to fix or debug this,
appreciate some ideas..

tozett
Normal user
Posts: 733
Joined: 22 Dec 2015, 15:46
Location: Germany

Re: Two RFID Wiegand Reader

#9 Post by tozett » 03 Oct 2018, 20:15

i asumed noise on the power-supply and used my stable lab-power-source.
still "reset-bits", no stable reading.

last minute i installed a wiegand library from the arduino-IDE (this one: https://github.com/paulo-raca/YetAnothe ... andLibrary)
and used a simple test-sketch from there on the same power-source, same reader, wemos-d1 and ports on which espeasy had no stable readings:
rock-solid readings with the sample-sketch.

maybe the timings in the espeasy-wiegand source needs improvement? or the task-timing interfere?
i dont know yet how to debug further...

next idea: i try downgrading espeasy
from: ESPEasy_mega-20181002 (normal, 4mb)
to: ESPEasy_mega-20180815 (normal, 4mb)

(i have one esp succesfull running for more than a year with espeasy build 145)

rubimart
Normal user
Posts: 2
Joined: 26 Apr 2018, 16:43
Location: Hungary

Re: Two RFID Wiegand Reader

#10 Post by rubimart » 17 Oct 2018, 18:28

I have the same problame. On R147, the RFID reading is stable. If I use newer versions of espeasy the "reset-bits" are not maches.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests