ESP8266 ESP-01 problems [Solved]

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
inneet
Normal user
Posts: 8
Joined: 31 Jan 2016, 23:56

ESP8266 ESP-01 problems [Solved]

#1 Post by inneet » 01 Feb 2016, 16:41

Hi! I have some questions for you friends? please help:

1. The second day trying to set up the firmware, but nothing happens. Why esp8266 sees i2c sensors but not reads information from them? It can not be used gpio gpio 0 and 2 for the SCL and SDA? Data exchange between the server domotikz also not goes, wireshark silent, no packets from esp to server. maybe because I have a 01 esp8266 version, and firmware do not support him? Firmware tried two, one ver.048 from sourceforge.net and the other from github.com. Results - without changes...

2. All manuals to domotikz server indicated the presence of devices 1-Wyre and all other sensors (DHT11/22, BMP085/180 and others) in hardware menu, but somehow I do not have them in the list. May be some addition must be set? Or full version is only available on Linux (I do not have right now a other computer to check)? Where can I find them and how to install? I have installed package (x86) under windose 8.1 x64.

ImageImageImageImageImageImage
Last edited by inneet on 03 Feb 2016, 15:16, edited 1 time in total.

BobS
Normal user
Posts: 15
Joined: 18 Jan 2016, 21:29

Re: ESP8266 ESP-01 problems

#2 Post by BobS » 01 Feb 2016, 18:05

Hi,
ESPeasy will not send out data when you have not entered an idx for Domoticz in the device setup.

To get the idx go to Domoticz.
You already have two virtual hardware devices defined (test and virtual).
Select one of these and push the 'create virtual sensors' button that will give you the possibility to create the sensors you want.
Then go to the settings devices page in Domoticz to find out the idx for the sensors you created.
Enter the idx in the ESPeasy device setup and it should start sending data.

Good luck!

inneet
Normal user
Posts: 8
Joined: 31 Jan 2016, 23:56

Re: ESP8266 ESP-01 problems

#3 Post by inneet » 01 Feb 2016, 18:36

BobS wrote:Hi,
ESPeasy will not send out data when you have not entered an idx for Domoticz in the device setup.

To get the idx go to Domoticz.
You already have two virtual hardware devices defined (test and virtual).
Select one of these and push the 'create virtual sensors' button that will give you the possibility to create the sensors you want.
Then go to the settings devices page in Domoticz to find out the idx for the sensors you created.
Enter the idx in the ESPeasy device setup and it should start sending data.

Good luck!
Thanks for advice, but IDX I have exhibited before, because of this I have a virtual hardware devices in domoticz.
On the exchange of information between the ESP8266 and the domoticz server: Now, i think problem in GPIO 0.
I hooked up and tested the DHT11/22/DS18b20 sensors and ESP read the value, but send data to domoticz just from
GPIO 2. Why, i don't understand for now. SDA and SCL still not read data...

tozett
Normal user
Posts: 733
Joined: 22 Dec 2015, 15:46
Location: Germany

Re: ESP8266 ESP-01 problems

#4 Post by tozett » 01 Feb 2016, 18:52

some more people struggled over the idx-default with 0=no sending.
and a 1+ hint for the idx-setting (0= no reading, 1-... start reading)
http://www.esp8266.nu/forum/viewtopic.p ... 3458#p3462
Make sure there is an IDX/var not being zero as number
http://www.esp8266.nu/forum/viewtopic.p ... zero#p1744
Fill in any IDX number not being zero.
http://www.esp8266.nu/forum/viewtopic.p ... zero#p1672

maybe a feature-request for a "more easy" default?

inneet
Normal user
Posts: 8
Joined: 31 Jan 2016, 23:56

Re: ESP8266 ESP-01 problems

#5 Post by inneet » 01 Feb 2016, 18:54

tozett wrote:some more people struggled over the idx-default with 0=no sending.
and a 1+ hint for the idx-setting (0= no reading, 1-... start reading)
http://www.esp8266.nu/forum/viewtopic.p ... 3458#p3462
Make sure there is an IDX/var not being zero as number
http://www.esp8266.nu/forum/viewtopic.p ... zero#p1744
Fill in any IDX number not being zero.
http://www.esp8266.nu/forum/viewtopic.p ... zero#p1672

maybe a feature-request for a "more easy" default?
IDX is not empty or zero! In my pictures value empty its because i test i2c.

inneet
Normal user
Posts: 8
Joined: 31 Jan 2016, 23:56

Re: ESP8266 ESP-01 problems

#6 Post by inneet » 01 Feb 2016, 19:26

I made a mistake. I took IDX from "hardware menu". Correct IDX was in "devices menu".

BobS
Normal user
Posts: 15
Joined: 18 Jan 2016, 21:29

Re: ESP8266 ESP-01 problems

#7 Post by BobS » 01 Feb 2016, 19:36

Did you check the ESPeasy logging (maybe with increased log level) to see what is happening?

costo
Normal user
Posts: 490
Joined: 21 Nov 2015, 15:03

Re: ESP8266 ESP-01 problems

#8 Post by costo » 01 Feb 2016, 19:48

Using GPIO 0 and GPIO 2 for I2C is a bit tricky.
When using passive I2C listen devices like OLED or LCD there are no problem to be expected.
When using devices like BH1750 and BMP085 you could end up in troubles because of the special status GPIO 0&2 have when starting up a ESP8266.
These 'talking' devices can sometimes pull down the clock or data line during startup.

I do not know if your problem is related to this but it is good to think about this when using I2C on a ESP-01

inneet
Normal user
Posts: 8
Joined: 31 Jan 2016, 23:56

Re: ESP8266 ESP-01 problems

#9 Post by inneet » 02 Feb 2016, 23:33

costo wrote:Using GPIO 0 and GPIO 2 for I2C is a bit tricky.
When using passive I2C listen devices like OLED or LCD there are no problem to be expected.
When using devices like BH1750 and BMP085 you could end up in troubles because of the special status GPIO 0&2 have when starting up a ESP8266.
These 'talking' devices can sometimes pull down the clock or data line during startup.

I do not know if your problem is related to this but it is good to think about this when using I2C on a ESP-01
You were right. Oled is working, others i2c is not. I will wait for the delivery of its esp12e. My problems solved, the topic can be closed. Thanks to all.

costo
Normal user
Posts: 490
Joined: 21 Nov 2015, 15:03

Re: ESP8266 ESP-01 problems

#10 Post by costo » 03 Feb 2016, 01:27

inneet wrote: You were right. Oled is working, others i2c is not. I will wait for the delivery of its esp12e. My problems solved, the topic can be closed. Thanks to all.
Closing a topic is usually done by the topic starter.
Go to your first post, where you started the topic, and rename the topic to: ESP8266 ESP-01 problems [Solved]
It is as simple as that.

tozett
Normal user
Posts: 733
Joined: 22 Dec 2015, 15:46
Location: Germany

[Solved] Re: ESP8266 ESP-01 problems

#11 Post by tozett » 03 Feb 2016, 18:35

the topic is closed, the case is solved.

maybe general to the admins:
isnt it clearer in the overview to see the [Solved] in front of the topic?
[Solved] Re: ESP8266 ESP-01 problems

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests