Notification missing and NTP doesn't work

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
interrupteur
Normal user
Posts: 12
Joined: 13 Aug 2019, 20:58

Notification missing and NTP doesn't work

#1 Post by interrupteur » 19 Dec 2020, 12:08

Firmware
Build: 20111 - Mega
System Libraries: ESP82xx Core 2843a5ac, NONOS SDK 2.2.2-dev(38a443e), LWIP: 2.1.2 PUYA support
Build Time: Nov 30 2020 00:29:45
Binary Filename: ESP_Easy_mega_20201130_hard_SONOFF_POW_4M1M

Sonoff : Pow R1

---------------------------------------

Hi,

I have 2 problems...

1) NOTIFICATIONS

the Notifications page is missing, as you can see in the picture... Is there a way to add it without to update a new firmware please ?
pow1.png
pow1.png (9.46 KiB) Viewed 3688 times


2) NTP

The NTP doesn't not work (see the second picture) ====> Local Time: 1970-01-02 01:34:41
I put my local NTP server and the time is always the same (1970)...
pow2.png
pow2.png (5.94 KiB) Viewed 3688 times


I have others Sonoff (TH1) and i have no problem: the local time is OK...
pow3.png
pow3.png (7.33 KiB) Viewed 3688 times

What's the problem ?


Thanks a lot for your help

Inter-Rupteur

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Notification missing and NTP doesn't work

#2 Post by TD-er » 19 Dec 2020, 12:15

Regarding NTP.
If you enable NTP without adding any hostname or IP, the NTP lookup is taking one from the random pool.ntp.org.
However your device does need 2 things for this to work:
- Access to the internet (thus the gateway must be known and working)
- Access to a DNS server (to resolve pool.ntp.org, which returns always a different IP)

If you setup your own router to reply on NTP requests, then your router must of course be set to do so.
And you must make sure only to enter an IP address (not something including something like http://<ip>/)


Regarding the notifications.
Of they don't show up in your web interface, the notifications are not included and I will look into why not as there is no reason why they should not be there on the 4M POW build.
Sadly that means you need to update to a newer build when it is included, but the good part is that the 4M POW can be upgraded via the web interface, so you don't need to dismantle it for an update.

interrupteur
Normal user
Posts: 12
Joined: 13 Aug 2019, 20:58

Re: Notification missing and NTP doesn't work

#3 Post by interrupteur » 19 Dec 2020, 18:45

Hi TD-er,

thanks for your reply.

1) For the NTP
I have setup a NTP server (router) and i have no problem with others sonoff (10 Sonoff th10 and 5 Sonoff Basic) : As you see in the third picture. I applied the same configuration to the 2 Sonoff Pow but they doesn't work. I just put the IP like you said (and not the http:....). The 2 give me 1970....

2) For Notifications
hum... I must wait so.. OK

Thanks
Inter-Rupteur

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Notification missing and NTP doesn't work

#4 Post by TD-er » 19 Dec 2020, 21:18

Nr 2 has already been implemented in the mega branch, so for the next build the notifiers will be included in the POW 4M builds

interrupteur
Normal user
Posts: 12
Joined: 13 Aug 2019, 20:58

Re: Notification missing and NTP doesn't work

#5 Post by interrupteur » 20 Dec 2020, 22:14

Perfect !!

and for N°1, what can i do now ?

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Notification missing and NTP doesn't work

#6 Post by TD-er » 21 Dec 2020, 14:18

Can you show the network config from the sysinfo page?
And what IP is your router/gateway at?
What do you use as NTP configured host? (you can leave it empty to use the pool.ntp.org)

interrupteur
Normal user
Posts: 12
Joined: 13 Aug 2019, 20:58

Re: Notification missing and NTP doesn't work

#7 Post by interrupteur » 23 Dec 2020, 23:18

Hi TD-er,

this is the config of the module :

network.png
network.png (50.67 KiB) Viewed 3563 times

this is the config of the NTP Host (esp) :

NTP.png
NTP.png (4.15 KiB) Viewed 3563 times

this is the config of the local DNS server :

DNS.png
DNS.png (9.78 KiB) Viewed 3563 times

The configuration of the router :

The router is NTP client and server. NTP Client with pool.ntp.org. Enable the NTP server role for all my local lan and create a rule to pass the NTP trafic for lan.

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Notification missing and NTP doesn't work

#8 Post by TD-er » 24 Dec 2020, 01:01

Your DNS is not in the same subnet as the rest of your network.
Not saying it is impossible like this, but to me it looks highly unlikely this is correct.

The IP configuration appears to be delivered via DHCP, but it all looks a bit strange.
Just like you have at least 3 subnets in your network:

- 192.168.5.x for DNS
- 192.168.100.x for your ESP device, with its own gateway (layer 3 switch maybe?)
- 192.168.110.x for your PC you're working with.

Also you do use a .local hostname for your NTP server.
Please don't use .local mDNS like hostnames when testing these kind of DNS resolve issues.
And make sure your routing in your network allows you to reach 192.168.5.x from 192.168.100.x and of course the return path.
The subnets look like they are a /24 network, so to reach other subnets you really must have some kind of layer-3 routing switch or use your main router for the traffic between subnets.
So I guess in there is probably your problem.

Steps:
- First try without setting a hostname for NTP, to make sure the ESP can resolve the pool.ntp.org hosts (and reach the DNS server)
- Use IP address for the NTP server you try to reach, also to make sure traffic can be exchanged between the subnets and it isn't a DNS issue as mDNS is not using the main DNS but broadcasts among other hosts in your network.

interrupteur
Normal user
Posts: 12
Joined: 13 Aug 2019, 20:58

Re: Notification missing and NTP doesn't work

#9 Post by interrupteur » 26 Dec 2020, 15:56

Hi TD-er,

it's not a problem that the DNS server is not in the same subnet. All my network are made in vlan mode. The router is a Layer-3, the routing is enable and certains networks can reach other network (in function of needs => rules created to passe certains flows). My DHCP server deliver IPs (differents vlans) only to certains networks (those who have a lot of devices...).

After a lot of testing (with / without ntp.pool.org, local DNS name, IP only..) i found the problem : The configuration was not the problem and was OK. It was at the level of "Timezone Offset" with 5 more min ... And i didn't see it because i was looking of the problem of NTP it self.... :( :roll: :roll: :roll:

Thanks a lot for your help and availability.
Now i wait for the notification... :D


Inter-Rupteur

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Notification missing and NTP doesn't work

#10 Post by TD-er » 26 Dec 2020, 23:30

Thanks for the update :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests