Connect to a Specific AP

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
Alan_37
Normal user
Posts: 18
Joined: 30 Apr 2017, 00:04

Connect to a Specific AP

#1 Post by Alan_37 » 29 Dec 2020, 22:35

Hi,
I am having a problem I have multiple Access points in my house they all have the same SSID
Sometimes ESP will choose to connect to the one in the other location with a very low signal.

Is there a way to make the esp connect to a specific Wifi Access point for
example to a specific AP Mac Address ?

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Connect to a Specific AP

#2 Post by TD-er » 29 Dec 2020, 23:29

The BSSID is not stored in the WiFi settings, so after a power cycle the ESP may connect to any of the access points matching the SSID.

If you perform a WiFi scan (via the web interface for example) the ESP will connect to the known SSID with the strongest signal after a reconnect.
I thought I had it programmed to also use this algorithm at initial connect, but apparently not.

If a node needs to reconnect (also after a deep sleep or crash, not power cycle), it will first attempt to reconnect to the last BSSID it was connected to.

Alan_37
Normal user
Posts: 18
Joined: 30 Apr 2017, 00:04

Re: Connect to a Specific AP

#3 Post by Alan_37 » 29 Dec 2020, 23:53

Thanks for your reply I understand.

It would be a nice addon if we could have a setting where we can specify
the mac address of the AP that we prefer the ESP to connect to
that would be perfect.

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Connect to a Specific AP

#4 Post by TD-er » 30 Dec 2020, 00:01

That and a proper check for RSSI when connecting after a failed connect or a cold boot.

Alan_37
Normal user
Posts: 18
Joined: 30 Apr 2017, 00:04

Re: Connect to a Specific AP

#5 Post by Alan_37 » 30 Dec 2020, 00:10

I just found a quick workaround for now,

it seems I can deny access to the specific mac's on the access point so the ESP won't be able to
connect to these AP's :)

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Connect to a Specific AP

#6 Post by TD-er » 30 Dec 2020, 00:20

If you can do that (for example on MikroTik APs), why not add a second (or third) SSID on the same AP?

Alan_37
Normal user
Posts: 18
Joined: 30 Apr 2017, 00:04

Re: Connect to a Specific AP

#7 Post by Alan_37 » 30 Dec 2020, 00:24

I am using TP-Link Deco, I have the blacklist option but cant create other SSID, only a guest network
but that would be on a separate VLAN won't be able to communicate with openHub.

for now, the blacklist works but if there is some problem in this AP won't have a fallback

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests