R120 upgrading to 20111 - Mega?

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
User avatar
uxhamby
Normal user
Posts: 84
Joined: 29 Dec 2016, 18:13
Location: Toronto Canada

R120 upgrading to 20111 - Mega?

#1 Post by uxhamby » 02 Jan 2021, 21:06

Hi,

I have a couple of ESP01, 8266's out on my lan, still running R120 that I'd like to upgrade to current "20111 - Mega" version of EspEasy.

I note an 'Update Firmware' warning on similar devices already running Mega: "Load a new firmware WARNING OTA not possible. Max sketch size: 599 kB (614384 bytes)". OTA likely unsupported by R120 anyways, so manual upgrade is called for.

I also note a 'Settings Load' warning on similar devices already running Mega: "Note: (File MUST be renamed to "config.dat" before upload!)" R120 seems to save as eg: 'Config_ESP1_U1_R120_2021_1_1.txt', so a file rename is in order.

Assuming I heed these two warnings , if I 'save' the settings from the tools page in R120, can I do the upgrade to "mega" manually, and then inhale the saved but renamed R120 settings file to re establish the existing config?

Is this process known to work /abandoned and vestigial, any pitfalls to be aware of, have I misunderstood completely?

Thanks,

Brian H.
Uxbridge Ont.

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: R120 upgrading to 20111 - Mega?

#2 Post by TD-er » 02 Jan 2021, 21:35

R120 didn't have the same settings structure as far as I remember, so I don't think they are settings compatible.

User avatar
uxhamby
Normal user
Posts: 84
Joined: 29 Dec 2016, 18:13
Location: Toronto Canada

Re: R120 upgrading to 20111 - Mega?

#3 Post by uxhamby » 02 Jan 2021, 22:04

Thanks.

jgrad
Normal user
Posts: 52
Joined: 29 Aug 2016, 22:03
Location: Slovenia

Re: R120 upgrading to 20111 - Mega?

#4 Post by jgrad » 04 Jan 2021, 14:14

what about OTA upgrade from Mega (builds 20000 or 20103) to latest version - does devices survive and config stays useful?

TD-er
Core team member
Posts: 4277
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: R120 upgrading to 20111 - Mega?

#5 Post by TD-er » 04 Jan 2021, 14:29

That should work. (at least that has been my intention to keep settings compatible)

jgrad
Normal user
Posts: 52
Joined: 29 Aug 2016, 22:03
Location: Slovenia

Re: R120 upgrading to 20111 - Mega?

#6 Post by jgrad » 05 Jan 2021, 10:26

I upgraded one build 20103 (ESPEasy_mega-20181231), OTA reflash was sucessfull, but afterwards I am experiencing problems that ESP node is constantly connecting/disconnecting from WIFI with reason "WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'".

same as here
viewtopic.php?t=7035

User avatar
Ath
Normal user
Posts: 566
Joined: 10 Jun 2018, 12:06
Location: NL

Re: R120 upgrading to 20111 - Mega?

#7 Post by Ath » 05 Jan 2021, 10:39

Some (earlier mentioned) suggestions to try and fix this can be:
- Flash the unit via Serial (that will 'reset' some hidden Wifi settings, interfering with proper Wifi operation)
- Flash the unit with a blank.bin (of the right size) to fully clear all settings. Then flash the desired .bin (via Serial) and restore configuration from the backup you made earlier.
/Ton

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests