Connecting a TM1637 4-Digit Display

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Message
Author
User avatar
grovkillen
Core team member
Posts: 3281
Joined: 19 Jan 2017, 12:56
Location: Hudiksvall, Sweden
Contact:

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#201 Post by grovkillen » 02 Dec 2018, 20:51

Alternating between clock and outdoor temperature is one example or clock plus room CO2 level, another example.
ESP Easy Flasher [flash tool and wifi setup at flash time]
ESP Easy Webdumper [easy screendumping of your units]
ESP Easy Netscan [find units]
Official shop: https://firstbyte.shop/
Sponsor ESP Easy, we need you :idea: :idea: :idea:

oisisi
Normal user
Posts: 38
Joined: 06 Jul 2016, 13:47

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#202 Post by oisisi » 02 Dec 2018, 20:59

To be able to change modes remotely per command generally makes sense, imho. What would happen if you just remove the break from the command functions?

papperone
Normal user
Posts: 497
Joined: 04 Oct 2016, 23:16

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#203 Post by papperone » 03 Dec 2018, 20:42

oisisi wrote:
02 Dec 2018, 20:59
To be able to change modes remotely per command generally makes sense, imho. What would happen if you just remove the break from the command functions?
Not sure it's a good practice, I will implement new command to change module mode so user can use it in rules with timers...
grovkillen wrote:
02 Dec 2018, 20:51
Alternating between clock and outdoor temperature is one example or clock plus room CO2 level, another example.
Ok you are right, you gave me some idea how to improve one of my module :)
Let me find few minutes later this week and I will implement mode-change command indeed!


PS: I'm just not sure what will happen when I will make multiple display works, as they are now commands are not able to point a specific device and they will be exectuted only by the first occurrence of any given plugin :(
Last edited by papperone on 04 Dec 2018, 07:01, edited 1 time in total.
My TINDIE Store where you can find all ESP8266 boards I manufacture --> https://www.tindie.com/stores/GiovanniCas/
My Wiki Project page with self-made PCB/devices --> https://www.letscontrolit.com/wiki/inde ... :Papperone

User avatar
grovkillen
Core team member
Posts: 3281
Joined: 19 Jan 2017, 12:56
Location: Hudiksvall, Sweden
Contact:

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#204 Post by grovkillen » 03 Dec 2018, 21:19

Yes we need to be able to point which display/task number the command is addressing. But that is core development on a more generic level.
ESP Easy Flasher [flash tool and wifi setup at flash time]
ESP Easy Webdumper [easy screendumping of your units]
ESP Easy Netscan [find units]
Official shop: https://firstbyte.shop/
Sponsor ESP Easy, we need you :idea: :idea: :idea:

venom
Normal user
Posts: 3
Joined: 04 Dec 2018, 14:29

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#205 Post by venom » 04 Dec 2018, 14:51

hey, could anyone confirm if this one is supported:

TM1637.jpg
TM1637.jpg (54.4 KiB) Viewed 1723 times
TM1637_2.jpg
TM1637_2.jpg (70.03 KiB) Viewed 1723 times


I've bought it here: https://www.aliexpress.com/item/1PCS-4- ... 4c4duUAft7 but seems I've got a newer one as the label on it says "V1.1" rather than "V1.0".

I think I've tried all possible settings combinations and all supported commands from wiki but no luck - I can't get it to work - it looks turned off all the time.


TM1637_3.jpg
TM1637_3.jpg (36.89 KiB) Viewed 1723 times

The device itself is fine - I managed to run it following that: http://www.esp8266learning.com/tm1637-7 ... xample.php.

Could anyone advise?

papperone
Normal user
Posts: 497
Joined: 04 Oct 2016, 23:16

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#206 Post by papperone » 04 Dec 2018, 22:19

Have you tried to swap CLK and DIO pin setting on the device config (not touching the physical wiring)?
My TINDIE Store where you can find all ESP8266 boards I manufacture --> https://www.tindie.com/stores/GiovanniCas/
My Wiki Project page with self-made PCB/devices --> https://www.letscontrolit.com/wiki/inde ... :Papperone

venom
Normal user
Posts: 3
Joined: 04 Dec 2018, 14:29

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#207 Post by venom » 05 Dec 2018, 22:30

Yes, I have. Tried to change the settings, rebooted D1, played with display output (manual, date, etc), run some commands (cmd=7don, cmd=7db,15, etc) - still no reaction from the display :/

papperone
Normal user
Posts: 497
Joined: 04 Oct 2016, 23:16

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#208 Post by papperone » 06 Dec 2018, 06:58

that's vcery weird as all my displays of different brands and configuration works perfectly...
as well the code in the plugin is writte following the spec of the datasheet of the supported IC, which I guess it's the same with the library you pointed and it's first time I've got reported such behaviour (plugin does not work while the library does)...
I coudl look into library but honestly I've lack of free time due to my job so not sure when I will be able to do it and on top of it I've not hardware to test so it will make this debugging very tricky!
My TINDIE Store where you can find all ESP8266 boards I manufacture --> https://www.tindie.com/stores/GiovanniCas/
My Wiki Project page with self-made PCB/devices --> https://www.letscontrolit.com/wiki/inde ... :Papperone

venom
Normal user
Posts: 3
Joined: 04 Dec 2018, 14:29

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#209 Post by venom » 07 Dec 2018, 07:17

OK, sure. Thanks anyway.

Black_Knight
Normal user
Posts: 7
Joined: 30 Jun 2018, 00:02

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#210 Post by Black_Knight » 20 Jan 2019, 21:14

I think i'm in the same boat. I can't get my 7segs to display. I've 3 setup from a while back which are working fine, but I've ordered new ones and none of them are displaying. I've verified they work using the same script as you mentioned:
http://www.esp8266learning.com/tm1637-7 ... xample.php

kimot
Normal user
Posts: 165
Joined: 12 Oct 2017, 20:46

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#211 Post by kimot » 22 Jan 2019, 09:09

@venom
It is simple problem.
On picture I can see you power your TM1637 from 5V on Wemos.
If you look at the TM1637 datasheet, you can read:

Min. Log H = 0.7Vdd
0,7 * 5 = 3,5V
But your ESP runs on 3,3V, so never reach 3,5v on gpio output.
Try power TM1637 from 3,3V pin

Patou
Normal user
Posts: 36
Joined: 21 May 2018, 10:33

Re: Connecting a TM1637 4-Digit Display

#212 Post by Patou » 13 Feb 2019, 14:34

Hello
Already a lot of post for the 7 segment display ... means a lot of people wants to use it !!
It looks like the plugin is not yet totally debugged.
My situation :
Esp 8266 lolin running very good other application
firmware : ESP_Easy_mega-20180513_dev_ESP8266_4096.bin ( i tried newer firmware but the problem looks the same)
Display 8 digit Max 7219
On 10 to 20 starts ( reboot with button / reboot from PC or power supply on/off ) only one time the display indicated the clock or the date
On the other tentatives : the display stays blank or just the last digit is running from 0 to 9
When the display is running correctly performing a reboot or power on/off make a blank screen
I have checked the power supply : 3.28VDC stable ( only ESP 8266 running at that time on the power supply
Do somebody else have the same situation ?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 12 guests