WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
mitya
Normal user
Posts: 4
Joined: 18 Sep 2019, 21:41

WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'

#1 Post by mitya » 18 Sep 2019, 21:51

Hi, I have a problem with my NodeMCU v3. I tried different releases starting from 2019-06-30 to 2019-09-03 with no luck. Every time I set WiFI mode to connect to my existing WiFi network my device stop responding.

Code: Select all

239961 : WIFI : Connecting IoTNet attempt #7
242519 : WD   : Uptime 4 ConnectFailures 0 FreeMem 19736 WiFiStatus 6
243068 : WIFI : Connected! AP: IoTNet (80:2A:A8:97:76:EC) Ch: 11 Duration: 2894 ms
243071 : WIFI : DHCP IP: 192.168.10.122 (ESP-Easy-0) GW: 192.168.10.1 SN: 255.255.255.0   duration: 120 ms
251672 : WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout' Connected for 8712 ms
251701 : WIFI : Connecting IoTNet attempt #0
252038 : WIFI : Connected! AP: IoTNet (80:2A:A8:97:76:EC) Ch: 11 Duration: 152 ms
252041 : WIFI : DHCP IP: 192.168.10.122 (ESP-Easy-0) GW: 192.168.10.1 SN: 255.255.255.0   duration: 125 ms
260574 : WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout' Connected for 8617 ms
260591 : WIFI : Connecting IoTNet attempt #0
261819 : WIFI : Connected! AP: IoTNet (80:2A:A8:97:76:EC) Ch: 11 Duration: 1034 ms
261823 : WIFI : DHCP IP: 192.168.10.122 (ESP-Easy-0) GW: 192.168.10.1 SN: 255.255.255.0   duration: 74 ms
..............................
813383 : WD   : Uptime 14 ConnectFailures 0 FreeMem 19248 WiFiStatus 3
821953 : WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout' Connected for 8661 ms
821970 : WIFI : Connecting IoTNet attempt #0
822320 : WIFI : Connected! AP: IoTNet (80:2A:A8:97:76:EC) Ch: 11 Duration: 156 ms
822324 : WIFI : DHCP IP: 192.168.10.122 (ESP-Easy-0) GW: 192.168.10.1 SN: 255.255.255.0   duration: 25 ms
830857 : WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout' Connected for 8626 ms
830874 : WIFI : Connecting IoTNet attempt #0
832090 : WIFI : Connected! AP: IoTNet (80:2A:A8:97:76:EC) Ch: 11 Duration: 1031 ms
832093 : WIFI : DHCP IP: 192.168.10.122 (ESP-Easy-0) GW: 192.168.10.1 SN: 255
the ping looks like this

Code: Select all

Request timed out.
Request timed out.
Reply from 192.168.10.122: bytes=32 time=465ms TTL=255
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
to check that hardware works correctly I tried to flash Tosmata and it works with no issues. Also I tried other WiFi AP also with no luck and It work without issues in AP mode with default address 192.168.4.1

If someone can help how to troubleshoot the issue I would really appreciate it.

TD-er
Core team member
Posts: 1654
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'

#2 Post by TD-er » 18 Sep 2019, 23:12

Can you try to set it to B/G mode (given you have enough time for that)?
Also can you try to run one of the last builds running core 2.6.0 SDK 222?
Or maybe even from this test build: https://www.dropbox.com/s/68u55dhvayhok ... 7.zip?dl=0

mitya
Normal user
Posts: 4
Joined: 18 Sep 2019, 21:41

Re: WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'

#3 Post by mitya » 19 Sep 2019, 08:17

Thanks for reply, I tried firmware from the provided file:
ESP_Easy_mega-20190910-6-PR_2617_test_ESP8266_4M_VCC and one from older release ESP_Easy_mega-20190830_normal_core_260_sdk222_alpha_ESP8266_4M but with no luck.
It again works normally in AP mode until I connect module to WiFi network.
After connecting to WiFi, the connection become not stable to make proposed changes like B/G mode, but I manually set AP mode via serial connection and force B/G mode from there. Also I tried to set flag to send gratuitous arp but it didn't fix the problem with " WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout' Connected for 8611 ms" messages.

I also tried ESP_Easy_mega-20190910-6-PR_2617_normal_core_242_ESP8266_1M but it didn't run.

May be some ideas how to get more debug info?
Later I will try to collect raw WiFi traffic to find if there any beacon sent from Wifi AP to ESP module

TD-er
Core team member
Posts: 1654
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'

#4 Post by TD-er » 19 Sep 2019, 15:24

Have you also tested the "Force WiFi No Sleep:" option?
If STA+AP mode does seem to work, then it looks like there is some issue with respect to the ESP WiFi going into sleep mode.

By the way, "ESP_Easy_mega-20190910-6-PR_2617_test_ESP8266_4M_VCC" is based on core 2.5.2.
There should also be a core 2.6.0 SDK 2.2.2 build in there, or is it not included?

This ESP, does it have a metal cap over the ESP, or is it not shielded?
Can you share a picture of the WiFi antenna?
Is there metal near the antenna?

mitya
Normal user
Posts: 4
Joined: 18 Sep 2019, 21:41

Re: WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'

#5 Post by mitya » 19 Sep 2019, 22:20

Yes, I tried "Force WiFi No Sleep", "Force WiFi B/G" and "Periodical send Gratuitous ARP" but with no effect.
There is no suitable 4M firmware bin file in 20190910 release, but I tried core 2.6.0 SDK 2.2.2 from 20190830 and it didn't help.
I also noticed that there is the same issue even in AP mode, I can not connect http://192.168.4.1/setup after flashing firware from the first time and I need many attempt to make initial WiFi setup. the previous time I was lucky to do from a few attempts and didn't consider it as a problem.
There is no metal cap on my NodeMCU and the chip marked as ESP8266EX https://ibb.co/6JrvSpS
while on the similar NodeMCU device with metal cap(it marked as ESP 8266MOD on metal cap) I have NOT had any issues with EASY ESP release starting from 20190607 to the most current 20190903. So might be it is a different chip that causes the issues, but it works quite stable with Tosmata firware that I used to ensure that it is not a hardware problem.
Image

TD-er
Core team member
Posts: 1654
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'

#6 Post by TD-er » 20 Sep 2019, 09:41

I think it may be the missing cap is causing undefined behavior on the module when the antenna is broadcasting.
Maybe Tasmota is lowering the TX power of the WiFi module?

mitya
Normal user
Posts: 4
Joined: 18 Sep 2019, 21:41

Re: WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'

#7 Post by mitya » 20 Sep 2019, 13:17

It can't be related to the antenna TX/RX power as device works up to 15 meters in AP mode with Tasmota fw, and it can't work even within a few cm distance to WiFi AP or device connected to it.
I also checked raw WiFi bandwidth with AirPcap NX and I see no big difference in traffic between Tasmota and EASY ESP.

TD-er
Core team member
Posts: 1654
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: WIFI : Disconnected! Reason: '(200) Beacon timeout'

#8 Post by TD-er » 20 Sep 2019, 18:38

mitya wrote:
20 Sep 2019, 13:17
It can't be related to the antenna TX/RX power as device works up to 15 meters in AP mode with Tasmota fw, and it can't work even within a few cm distance to WiFi AP or device connected to it.
I also checked raw WiFi bandwidth with AirPcap NX and I see no big difference in traffic between Tasmota and EASY ESP.
I don't know what Tasmota is doing to the TX power settings.
I do know that about a week ago there was an issue on esp8266/Arduino about strange issues which appeared to be related to TX power causing strange issues on an ESP without a shield.
Using external antenna or reducing TX power did solve all those issues.

WiFi devices can also be too close to eachother.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests