esp32 wroom problem on power supply

Moderators: grovkillen, TD-er, Stuntteam

Post Reply
Message
Author
megamarco83
Normal user
Posts: 166
Joined: 13 Apr 2017, 23:09

esp32 wroom problem on power supply

#1 Post by megamarco83 » 22 Feb 2020, 18:18

hi, i have three different ESP32 bought on aliexpress.
i fash them with espeasy without any problem, but i have a strange behavier when i power on them.
if i use usb cable, no problem at all.
if i use pin Vin and GND with a poer regulator of 5V i can see the web page of espeasy.
for sure is not the power suppy problem, i use this one to power up 6 esp8266, so i can exclude it

i see that if i connect before the usb cable, and after that connect the Vin and GND, the webpage will be visible and ESP32 do not crash.

i would like to use esp32 to connect 8ch relay and 8 switch
i create the task but if i use esp32 powered by USB cable i can sitch on/off the relays, if i use Vin and GND power (plus usb cable, otherwise as i explained usin only pins is not working the ESP32 power up) the relays are working.

these are my device:
https://ibb.co/nb1mH3L

look at the photo you can see same ESP32 wroom32 chip
i have two of those with yellow pin and one with black pins, but the behavier is the same for all my three ESP32
has someone this problem?
can someone suggest me on aliexpress a link where i can buy an ESP32 that can be programmed with espeasy that can use pins as power-up and can use relays+switch ?
thanks

User avatar
ThomasB
Normal user
Posts: 691
Joined: 17 Jun 2018, 20:41
Location: USA

Re: esp32 wroom problem on power supply

#2 Post by ThomasB » 22 Feb 2020, 22:19

Unreliable boot has been reported on some ESP32 development boards. The solution has been to add a 1uF ceramic capacitor between EN and GND.

Additional advice can be found here:
https://github.com/espressif/arduino-esp32/issues/1274

- Thomas

megamarco83
Normal user
Posts: 166
Joined: 13 Apr 2017, 23:09

Re: esp32 wroom problem on power supply

#3 Post by megamarco83 » 22 Feb 2020, 23:15

thanks for suggestion, monday i'll buy some capacitors 1uF and i'll try.
i see your linked post, but what does it mean:
The correct thing would be to change the original booting software.
But adding a capacitor 1uF ceramic between EN and GND works also.
???
when i flash espeasy i use esp32 download tool 3.6.6 and i select
1) bootloader.bin
2)boot_app0.bin
3)partition2.bin
4)espeasyXYZversion.bin
Immagine.jpg
Immagine.jpg (138 KiB) Viewed 3862 times
i find the first 3 files on forum on a very old post....there are some others version of this files that prevent this error on boot?
thanks

TD-er
Core team member
Posts: 2635
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: esp32 wroom problem on power supply

#4 Post by TD-er » 22 Feb 2020, 23:34

Can you link to those files? Maybe it is a good idea to include those in the nightly build zip file.

And I would ignore the last comment in that thread about using code to set the CPU in some specific state when rebooting, because I doubt it will also work on a crash.

I would just go for adding a capacitor to the EN pin and GND, as that one will delay the boot of the ESP a bit more to give the power supply some time to get into a stable state.

megamarco83
Normal user
Posts: 166
Joined: 13 Apr 2017, 23:09

Re: esp32 wroom problem on power supply

#5 Post by megamarco83 » 22 Feb 2020, 23:49

sure, those are the three files:
esp32.zip
(7.83 KiB) Downloaded 82 times
maybe someone that has the appropriate knowledge should very if those file are correct and updated or if there are some new :-)

regarding capacitors, i find these three in my house...i tested everyone but the powering issue is not solved...why? :(
IMG_20200222_234417.jpg
IMG_20200222_234417.jpg (277.26 KiB) Viewed 3854 times

megamarco83
Normal user
Posts: 166
Joined: 13 Apr 2017, 23:09

Re: esp32 wroom problem on power supply

#6 Post by megamarco83 » 29 Mar 2020, 15:35

Hi, anyone that has this device and succeed on boot using vin and gnd pin?
If i use usb, i do not have any problem, if i use vin and gnd many times it not boot and the led continue to flash, somw times, very rarely it boot using vin and gnd.
With usb cable no issue.
I try to put condensator between en and gnd but no lucky.
1585488820957212646387977352412.jpg
1585488820957212646387977352412.jpg (2.71 MiB) Viewed 1842 times

I have another esp32 with black pin and it works.
15854888825285607163276320981463.jpg
15854888825285607163276320981463.jpg (3.05 MiB) Viewed 1842 times
Suggesion?
thanks

TD-er
Core team member
Posts: 2635
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: esp32 wroom problem on power supply

#7 Post by TD-er » 29 Mar 2020, 16:05

There is an issue with some of these ESP32 boards.
If I remember correctly, the fix was to add a delay before pulling up the EN pin on the ESP.
So adding a capacitor + resistor should do the trick here.

See: https://randomnerdtutorials.com/solved- ... et-header/

megamarco83
Normal user
Posts: 166
Joined: 13 Apr 2017, 23:09

Re: esp32 wroom problem on power supply

#8 Post by megamarco83 » 31 Mar 2020, 11:45

TD-er wrote:
29 Mar 2020, 16:05
There is an issue with some of these ESP32 boards.
If I remember correctly, the fix was to add a delay before pulling up the EN pin on the ESP.
So adding a capacitor + resistor should do the trick here.

See: https://randomnerdtutorials.com/solved- ... et-header/
hi TD-er i try with different capacitors, but without success. :(
then i power on the ESP32 alone, usin a power supply dedicated only to it, and now it boot without problems....
if i connect with all other esp sharing the same power supply it not boot. no problems with all other esp8266 connected.
i have a power supplier DIN rail with 230V AC in and 5V 12W DC out
connected to this power supply i have 6 nodemcu esp8266 plus n°2 pcf8574 that controls 28 relays.
i think that power supply power is more than enought!!
if i connect esp32 with black pins no issue, it boot also if it is connected with all others esp8266 and so on.
if i connect esp32 with yellow pins it not boot. I have two esp32 with yellow pins, both with same problems.
if i disconnect the esp8266 and the others stuff and power on only the esp32 yellow, it boot
why?!? do you have some ideas?
thanks

TD-er
Core team member
Posts: 2635
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: esp32 wroom problem on power supply

#9 Post by TD-er » 31 Mar 2020, 12:36

Maybe the USB to Serial chip does act different here when you change the power?
The way this chip is wired, is such that a specific sequence of DTR and RTS signals will put the ESP into programming mode.
Maybe you can check the logic state of GPIO-0 during boot?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests