electric pulse count to domoticz

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
alexswart
Normal user
Posts: 10
Joined: 18 Jun 2017, 23:10

electric pulse count to domoticz

#1 Post by alexswart » 18 Jun 2017, 23:20

Hello,

i have in my house an old electric meter with a rotatingwheel,
my wheel rotates 600 times for 1 kw

i have the hardware part ready but i dont know how i setup it in ESPEasy
i make a sensor pulse counter and bekome 3 values
Count
Total
Time

witch value do i set in espeasy to show it correct in domoticz?

i hope someone can help me

User avatar
grovkillen
Core team member
Posts: 3221
Joined: 19 Jan 2017, 12:56
Location: Hudiksvall, Sweden
Contact:

Re: electric pulse count to domoticz

#2 Post by grovkillen » 19 Jun 2017, 06:08

I use Delta/Count as type. You then need to use the formula: %value%/600 in you case to make the pulses into kW.

Depending on the delay your ESP Easy will report how many kW has been used during that time (Delta).
ESP Easy Flasher [flash tool and wifi setup at flash time]
ESP Easy Webdumper [easy screendumping of your units]
ESP Easy Netscan [find units]
Official shop: https://firstbyte.shop/
Sponsor ESP Easy, we need you :idea: :idea: :idea:

alexswart
Normal user
Posts: 10
Joined: 18 Jun 2017, 23:10

Re: electric pulse count to domoticz

#3 Post by alexswart » 19 Jun 2017, 07:12

Is that formule for count, total or time?

User avatar
grovkillen
Core team member
Posts: 3221
Joined: 19 Jan 2017, 12:56
Location: Hudiksvall, Sweden
Contact:

Re: electric pulse count to domoticz

#4 Post by grovkillen » 19 Jun 2017, 08:50

Count (as I tried to state in my previous post "Delta/Count").

Delta is the new Count as of 2.0.0 (when it is released).
ESP Easy Flasher [flash tool and wifi setup at flash time]
ESP Easy Webdumper [easy screendumping of your units]
ESP Easy Netscan [find units]
Official shop: https://firstbyte.shop/
Sponsor ESP Easy, we need you :idea: :idea: :idea:

alexswart
Normal user
Posts: 10
Joined: 18 Jun 2017, 23:10

Re: electric pulse count to domoticz

#5 Post by alexswart » 19 Jun 2017, 18:01

thank you
what kind of formule do you have for time and total?

User avatar
grovkillen
Core team member
Posts: 3221
Joined: 19 Jan 2017, 12:56
Location: Hudiksvall, Sweden
Contact:

Re: electric pulse count to domoticz

#6 Post by grovkillen » 19 Jun 2017, 18:22

What do you need them for? Total is the total pulses since last power cut and reboot. Time is the total time (I think) of the pulses. I don't use them myself.

If you want to use Total you use the same formula as for Count.
ESP Easy Flasher [flash tool and wifi setup at flash time]
ESP Easy Webdumper [easy screendumping of your units]
ESP Easy Netscan [find units]
Official shop: https://firstbyte.shop/
Sponsor ESP Easy, we need you :idea: :idea: :idea:

Martinus

Re: electric pulse count to domoticz

#7 Post by Martinus » 19 Jun 2017, 19:22

Use the incremental counter in Domoticz and the Delta setting in ESP Easy.
Domoticz is a single value counter device so you can only send one value...

alexswart
Normal user
Posts: 10
Joined: 18 Jun 2017, 23:10

Re: electric pulse count to domoticz

#8 Post by alexswart » 19 Jun 2017, 22:50

So it is not possible to calculate the time between the pulses to the actual consumtion and the count for the total watts ? Like a p1 cabel can?

User avatar
grovkillen
Core team member
Posts: 3221
Joined: 19 Jan 2017, 12:56
Location: Hudiksvall, Sweden
Contact:

Re: electric pulse count to domoticz

#9 Post by grovkillen » 19 Jun 2017, 23:09

If you lets say have the delay for 60 seconds between the reports you could use the Count (aka Delta) with this formula to present consumption (speed) in kWh:

%value%/600*60

Thus

%value%/100

But this is only momentary consumption, not the true value since that need to take the Watts used during 1 hour. Not a snatched value. So report the Watts as suggested in the first post I wrote and do the sum on the Domoticz side.
ESP Easy Flasher [flash tool and wifi setup at flash time]
ESP Easy Webdumper [easy screendumping of your units]
ESP Easy Netscan [find units]
Official shop: https://firstbyte.shop/
Sponsor ESP Easy, we need you :idea: :idea: :idea:

alexswart
Normal user
Posts: 10
Joined: 18 Jun 2017, 23:10

Re: electric pulse count to domoticz

#10 Post by alexswart » 19 Jun 2017, 23:35

But the actual usage must normaly calculate by the time between the pulses or do i have it wrong? Is it possible to send that to domoticz?

alexswart
Normal user
Posts: 10
Joined: 18 Jun 2017, 23:10

Re: electric pulse count to domoticz

#11 Post by alexswart » 18 Sep 2017, 20:24

is there already another solution to monitor my electric meter with esp-easy and domoticz?

alexswart
Normal user
Posts: 10
Joined: 18 Jun 2017, 23:10

Re: electric pulse count to domoticz

#12 Post by alexswart » 18 Sep 2017, 20:25

is there already another solution to monitor my electric meter with esp-easy and domoticz?
with actual usage calculated on time between the pulses?

alexswart
Normal user
Posts: 10
Joined: 18 Jun 2017, 23:10

Re: electric pulse count to domoticz

#13 Post by alexswart » 19 Sep 2017, 21:00

Nobody?

olleman
Normal user
Posts: 39
Joined: 27 Aug 2017, 08:10

Re: electric pulse count to domoticz

#14 Post by olleman » 04 Oct 2017, 13:57

Hello,

I have the same question. I use incremental counter in Domoticz and Delta in ESPEasy. Have only ran it a couple of hours but it seems to give me the correct usage for each hour.

BUT I too want to have the momentary value as well to be able to see what my house uses in just this instant. I have tried all the meters in Domoticz and non of the others seems to give me correct readings...

,Olle

kimot
Normal user
Posts: 161
Joined: 12 Oct 2017, 20:46

Re: electric pulse count to domoticz

#15 Post by kimot » 12 Oct 2017, 22:24

But calculate the time between the pulses is not actual usage. It is usage between last two pulses only.
With heavy load, its close to actual usage, but less power - less actuality of data.
Imagine what happens, when power goes to zero. Sensor wait for last pulse, wait, wait, wait ....
You never know in first seconds ( minutes ) , that power is zero now.

rkoppen
Normal user
Posts: 10
Joined: 26 Jun 2016, 23:15

Re: electric pulse count to domoticz

#16 Post by rkoppen » 13 Oct 2017, 07:56

Have you looked at Plugin 112 in the playground ?

I believe this is what you are looking for.

https://github.com/letscontrolit/ESPEas ... _Power.ino

TommySharp
Normal user
Posts: 19
Joined: 20 Oct 2017, 14:30

Re: electric pulse count to domoticz

#17 Post by TommySharp » 30 Apr 2018, 05:34

How do we use the plugins that are not part of the standard version?

Flying Domotic
Normal user
Posts: 1
Joined: 27 Aug 2019, 23:57

Re: electric pulse count to domoticz

#18 Post by Flying Domotic » 05 Sep 2019, 09:36

Not so sure to fully understand initial request, but I'll try to bring my 2 cents: As this is Domoticz, and it saves last time you wrote a value, I would suggest writting a small script that save last value, computes current value - last value/current time - last stored time to get the average consumption within the interval.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest