LongPulse does not work correctly

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
khbraemer
Normal user
Posts: 4
Joined: 17 Jul 2018, 12:35
Location: Germany

LongPulse does not work correctly

#1 Post by khbraemer » 17 Jul 2018, 21:10

Hallo, i have a Problem with the command LongPulse,02,0,5 on ESPEasy Release mega-20180714. This command switched ON the WIFI Led on the ESP8266-12. The LED goes on, but switched not off after 5 seconds. On other ports i see the same Problem.
On Release ESPEasy mega-20180522 this command Works fine.
Are there any unknown command changes?

Command: LongPulse,02,0,5
-----------------------------------------
{
"log": "GPIO 2 Pulse set for 5 se", (WIFI LED on for 5s, but the LED does not go off after 5s)
"plugin": 1,
"pin": 2,
"mode": "output",
"state": 0
}

Log Entry:

54297: SW : GPIO 2 Pulse set for 5 sec
76919: LoopStats: shortestLoop: 46 longestLoop: 884792 avgLoopDuration: 72.70 systemTimerDuration: 42.16 systemTimerCalls: 31 loopCoun
76920: WD : Uptime 1 ConnectFailures 0 FreeMem 15800

regards

khbraemer
Last edited by khbraemer on 18 Jul 2018, 19:24, edited 1 time in total.

HomeJCL
Normal user
Posts: 61
Joined: 03 Feb 2018, 10:42

Re: LongPulse dös not work correctly

#2 Post by HomeJCL » 18 Jul 2018, 06:57

I rolled back too to the last of June release, I didn’t test the 14 and 16-07 releases.

Haven’t looked into it but I wonder if the problem is not Clock related as my pulses are triggered on « RTC ».
And the the longpulses were initiated at the wrong time ! And effectively would not go off.

One positive of this, greenhouse got a huge boost the following days :D , luckily someone was at home and could shut it off.

Meantime, added a notify, when it was going out of the blue, lesson learned.
Also got a test setup now, before rolling out to “production” :oops:
Belgium and land of ESP ... counting :D

khbraemer
Normal user
Posts: 4
Joined: 17 Jul 2018, 12:35
Location: Germany

Re: LongPulse does not work correctly

#3 Post by khbraemer » 18 Jul 2018, 15:02

Hello. i check the releases back. from release ESP_Easy_mega-20180708_normal_ESP8266_4096 on, i see this problem with longpulse.

In the LOG i see always:
11221404: WD : Uptime 187 ConnectFailures 0 FreeMem 17552
11251405: LoopStats: shortestLoop: 42 longestLoop: 884639 avgLoopDuration: 71.28 systemTimerDuration: 25.16 systemTimerCalls: 31 loopCoun
11251406: WD : Uptime 188 ConnectFailures 0 FreeMem 17552
11281407: LoopStats: shortestLoop: 42 longestLoop: 884639 avgLoopDuration: 71.33 systemTimerDuration: 25.42 systemTimerCalls: 31 loopCoun

regard

khbraemer

TD-er
Core team member
Posts: 1484
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: LongPulse does not work correctly

#4 Post by TD-er » 18 Jul 2018, 21:38

khbraemer wrote:
18 Jul 2018, 15:02
Hello. i check the releases back. from release ESP_Easy_mega-20180708_normal_ESP8266_4096 on, i see this problem with longpulse.

In the LOG i see always:
11221404: WD : Uptime 187 ConnectFailures 0 FreeMem 17552
11251405: LoopStats: shortestLoop: 42 longestLoop: 884639 avgLoopDuration: 71.28 systemTimerDuration: 25.16 systemTimerCalls: 31 loopCoun
11251406: WD : Uptime 188 ConnectFailures 0 FreeMem 17552
11281407: LoopStats: shortestLoop: 42 longestLoop: 884639 avgLoopDuration: 71.33 systemTimerDuration: 25.42 systemTimerCalls: 31 loopCoun

regard

khbraemer
One of the things changed around that date is change to a slightly newer core library.

Just to be sure, 0708 was working fine? What was the first version not working like it should?

And if you have a clear definition of how it should work and what it does now, plus a version that works and one that won't (preferably as close to eachother as possible), then you can open an issue on Github for it.

khbraemer
Normal user
Posts: 4
Joined: 17 Jul 2018, 12:35
Location: Germany

Re: LongPulse does not work correctly

#5 Post by khbraemer » 19 Jul 2018, 10:50

Hello , the last correct running version is ESP_Easy_mega-20180625_normal_ESP8266_4096.bin
From version ESP_Easy_mega-20180708_normal_ESP8266_4096.bin the command longpulse,x,y,z
does not work correcly. The port x does not switch off after z seconds.

regards

khbraemer

khbraemer
Normal user
Posts: 4
Joined: 17 Jul 2018, 12:35
Location: Germany

Re: LongPulse does not work correctly

#6 Post by khbraemer » 31 Jul 2018, 19:52

now i find out the reason why LongPuls,2,0.5 does not work on higher releases than ESP_Easy_mega-20180625_normal_ESP8266_4096.bin.
on release ESP_Easy_mega-20180625_normal_ESP8266_4096.bin you must not define an Device under Devices for gpio2.
After release ESP_Easy_mega-20180625_normal_ESP8266_4096.bin you must define an Device for gpio2 as switch

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests