X2D et tydom 520

French support forum, post can be done in French, answers will either be in French or in English.

Moderators: rtenklooster, Voyager, BertB, Stuntteam, Deennoo

Post Reply
Message
Author
SuperCed
Normal user
Posts: 9
Joined: 30 May 2019, 06:37

X2D et tydom 520

#1 Post by SuperCed » 30 May 2019, 06:45

Bonjour,
j'ai un rflink 868, j'essaye de comprendre comment je peux piloter mon driver 220 CPL via un module Tydom 520.
D'après le constructeur Delta Dore, seuls quelques appareils permettent de prendre le contrôle du driver: les Tydom 310 (modem RTC) et Tydom 315 (GSM) et un système de détection d'ouverture COX ref 6412202.

Je n'ai pas tout ça, j'aimerais simplement pouvoir tout régler en hors gel, lune, soleil, auto.

J'ai installé Domoticz et jeedom, le hardware semble être reconnu dans les 2.
Dans jeedom, je suis maintenant bloqué, je ne sais pas ce qu'il faut que je fasse. Envoyer des commandes ? Lesquelles ?

Merci d'avance!

SuperCed
Normal user
Posts: 9
Joined: 30 May 2019, 06:37

Re: X2D et tydom 520

#2 Post by SuperCed » 30 Mar 2020, 15:38

Hello,

pour info, jeedom m'a permis d'avoir une trame sur mon protocole X2D.

Je peux maintenant mettre le driver en hors gel comme si une porte était ouverte, ou bien remettre le mode normal.

Pour cela, je fais une lecture direct du port serie pour obtenir l'info (lecture de type cat /dev/ttyACM0).

Et j'écris directement aussi pour lancer une commande:

Code: Select all

echo '10;X2D;03e8ea;29;ON;' > /dev/ttyACM0

SuperCed
Normal user
Posts: 9
Joined: 30 May 2019, 06:37

Re: X2D et tydom 520

#3 Post by SuperCed » 30 Mar 2020, 15:41

Par contre, actuellement, j'ai un bug au niveau du rflink.

Il me reporte d'autres protocoles sur le port série, alors qu'il n'y a vraiment pas grand monde autour qui utilise le 868MHz...

J'ai des trames de ce type :

Code: Select all

Line: 20;14;Slave;Debug=01 00 40 00 00 0;
2020-03-30 15:31:34
Line: 20;15;BL999;ID=0100;TEMP=01a0;HUM=100;BAT=OK;
2020-03-30 15:31:56
Line: 20;16;Alecto V1;ID=0000;TEMP=021c;HUM=00;BAT=OK;
2020-03-30 15:32:00
Line: 20;17;TRC02RGB;ID=ffffff;SWITCH=ff;RGBW=ff00;CMD=COLOR;
2020-03-30 15:32:57
Line: 20;18;V2Phoenix;ID=edf9fd5;SWITCH=08;CMD=ON;
2020-03-30 15:35:34
Line: 20;19;Slave;Debug=00 00 00 80 10 0;
2020-03-30 15:36:23
Line: 20;1A;Slave;Debug=00 00 00 40 00 16;
2020-03-30 15:38:43
Line: 20;1B;Blyss;ID=8048;SWITCH=N1;CMD=ON;
Alors que c'est bien mon détecteur d'ouverture de porte X2D qui est actionné...

Bref, le programme du rflink a l'air complètement dans les choux depuis quelques temps...

User avatar
Stuntteam
Site Beheer
Posts: 648
Joined: 27 Jan 2016, 16:46

Re: X2D et tydom 520

#4 Post by Stuntteam » 30 Mar 2020, 16:39

Oviously your door detector is not supported yet.

Mail a debug log to me as expolained here:
http://www.rflink.nl/blog2/development
-=# RFLink Gateway Development Team #=-
Introduction: http://www.nemcon.nl/blog2/
Generic Support forum: http://www.esp8266.nu/forum/viewforum.php?f=8

SuperCed
Normal user
Posts: 9
Joined: 30 May 2019, 06:37

Re: X2D et tydom 520

#5 Post by SuperCed » 30 Mar 2020, 16:58

But it was working before and I don't think I have upgraded rflink for a while (like one year)...

So what can explain this change ???

User avatar
Stuntteam
Site Beheer
Posts: 648
Joined: 27 Jan 2016, 16:46

Re: X2D et tydom 520

#6 Post by Stuntteam » 30 Mar 2020, 19:37

If it was working before then check the battery level of your device.
Low battery can corrupt the transmitted signal.
-=# RFLink Gateway Development Team #=-
Introduction: http://www.nemcon.nl/blog2/
Generic Support forum: http://www.esp8266.nu/forum/viewforum.php?f=8

SuperCed
Normal user
Posts: 9
Joined: 30 May 2019, 06:37

Re: X2D et tydom 520

#7 Post by SuperCed » 30 Mar 2020, 20:50

Ok, I'll try to change the battery !

Thanks a lot! :D

SuperCed
Normal user
Posts: 9
Joined: 30 May 2019, 06:37

Re: X2D et tydom 520

#8 Post by SuperCed » 31 Mar 2020, 22:21

This has not resolved the issue unfortunatly.

It seems that my rflink program is very dizzy...

When I open and close my door detector, I get :

Code: Select all

20;21;V2Phoenix;ID=00235dd;SWITCH=02;CMD=ON;
20;22;FALMEC;ID=7901;SWITCH=01;CMD=ON;
20;23;V2Phoenix;ID=0fd30ad;SWITCH=02;CMD=ON;
20;24;BL999;ID=0000;TEMP=0032;HUM=100;BAT=OK;
20;25;V2Phoenix;ID=93076b9;SWITCH=04;CMD=ON;
20;26;Blyss_TH;ID=91b3;TEMP=8382;HUM=241;
20;27;FALMEC;ID=7901;SWITCH=01;CMD=OFF;
20;28;Slave;Debug=00 00 20 00 00 0;
I just got one good line before :

Code: Select all

20;1E;X2D;ID=003e8ea;SWITCH=29;CMD=OFF;EXT=Contact;BAT=OK;
Last month and during several months, it was working great.

But now, it seems that rflink program is in trouble and report me many protocols that are not related to my X2D device.

User avatar
Stuntteam
Site Beheer
Posts: 648
Joined: 27 Jan 2016, 16:46

Re: X2D et tydom 520

#9 Post by Stuntteam » 31 Mar 2020, 23:25

Since RFLink did not change at all, something must be causing interference in the RF signals.
Check if all other sensors are workign correctly. One might be sending garbage signals that interfere with the X2D signal
-=# RFLink Gateway Development Team #=-
Introduction: http://www.nemcon.nl/blog2/
Generic Support forum: http://www.esp8266.nu/forum/viewforum.php?f=8

SuperCed
Normal user
Posts: 9
Joined: 30 May 2019, 06:37

Re: X2D et tydom 520

#10 Post by SuperCed » 27 Apr 2020, 09:45

It's working again, I don't know why...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests