Nextion - Value from a P2P Unit

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
Masterg4941
Normal user
Posts: 11
Joined: 10 Mar 2019, 16:09

Nextion - Value from a P2P Unit

#1 Post by Masterg4941 » 15 Nov 2019, 15:10

Hello guys,

I have 2 x ESP8266 NodemMCU for testing.
The first one is running outside (Unit1 - BM280) and the second one (Unit 2) is getting the Informations va P2P Network and should display this informations on a Nextion display.
The communication between the 2 NodeMCUs is working right now. I am also able to send Informations from the NodeMCU to the Nextion display.
For example:
page0.t0.txt= "[Output#Analog]"

But i am not able to send the values from the "Unit1", which are received in "Unit2", to the Nextion.
page0.t0.txt= "[Wetter_draußen#Temperature]" is not working. The textbox in the Nextion is still empty.
Do you maybe know how I can fix this? Is there an other command needed?

Thank you in advance!
Attachments
NodeMCU.png
NodeMCU.png (23.01 KiB) Viewed 924 times

TD-er
Core team member
Posts: 1922
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#2 Post by TD-er » 15 Nov 2019, 15:22

The plugin looks to be disabled.
Also please test with renaming the task to use only standard ASCII characters (no ß )

Masterg4941
Normal user
Posts: 11
Joined: 10 Mar 2019, 16:09

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#3 Post by Masterg4941 » 15 Nov 2019, 15:31

TD-er wrote:
15 Nov 2019, 15:22
The plugin looks to be disabled.
Also please test with renaming the task to use only standard ASCII characters (no ß )
The task is disabled because this information is coming from the Unit1 via P2P.
I´ve changed the taskname but no improvement :cry:

TD-er
Core team member
Posts: 1922
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#4 Post by TD-er » 15 Nov 2019, 15:54

Also updated the name in the places where you refer to it?

Masterg4941
Normal user
Posts: 11
Joined: 10 Mar 2019, 16:09

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#5 Post by Masterg4941 » 15 Nov 2019, 17:51

TD-er wrote:
15 Nov 2019, 15:54
Also updated the name in the places where you refer to it?
Yes I did. Maybe it is needed to send it like this:
Page0.t0.txt = "%Unit1%[Wetter_outdoor#Temperature]"

But is doesn't work. I think I just need the right syntax

User avatar
ThomasB
Normal user
Posts: 444
Joined: 17 Jun 2018, 20:41
Location: USA

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#6 Post by ThomasB » 15 Nov 2019, 18:58

The task is disabled because this information is coming from the Unit1 via P2P.
This doesn't sound correct to me. It's been awhile since I've used P2P, but unless the feature has changed the task should be enabled. Furthermore, the receiving unit's task is not configured by the user. Instead, the task spot is left blank (must be same task spot as sending unit) and the software automatically populates the task via P2P's data sharing.

There's some good info in the "Sharing Plugins among Nodes" section found here: https://espeasy.readthedocs.io/en/lates ... /C013.html

- Thomas

Masterg4941
Normal user
Posts: 11
Joined: 10 Mar 2019, 16:09

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#7 Post by Masterg4941 » 15 Nov 2019, 22:24

ThomasB wrote:
15 Nov 2019, 18:58
The task is disabled because this information is coming from the Unit1 via P2P.
This doesn't sound correct to me. It's been awhile since I've used P2P, but unless the feature has changed the task should be enabled. Furthermore, the receiving unit's task is not configured by the user. Instead, the task spot is left blank (must be same task spot as sending unit) and the software automatically populates the task via P2P's data sharing.

There's some good info in the "Sharing Plugins among Nodes" section found here: https://espeasy.readthedocs.io/en/lates ... /C013.html

- Thomas
Hello Thomas,

I already did it as in the TUT in your link.
The Task on the receiving was created automatically and is working great. It updates the values as it should to. And also the lead developer of ESPeasy showed it the same way :|
https://github.com/letscontrolit/ESPEas ... -518608621

Maybe it is because of the "Display - Nextion [TESTING]" Firmaware version?
Attachments
NodeMCU.png
NodeMCU.png (51.4 KiB) Viewed 881 times

User avatar
ThomasB
Normal user
Posts: 444
Joined: 17 Jun 2018, 20:41
Location: USA

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#8 Post by ThomasB » 15 Nov 2019, 22:34

The Task on the receiving was created automatically and is working great. It updates the values as it should to. And also the lead developer of ESPeasy showed it the same way :|
https://github.com/letscontrolit/ESPEas ... -518608621
But if you look at the example there, the "receiving" plugin is shown enabled. Yours appears as disabled. A disabled plugin may still show real-time data, but not share it.
Maybe it is because of the "Display - Nextion [TESTING]" Firmaware version?
I suppose it could be related to the Nextion plugin. To check for that, create a dummy variable using the dummy plugin. Then use a rule to copy the P2P received temperature data to the dummy variable. Does the copied value appear in the dummy value?

- Thomas

Masterg4941
Normal user
Posts: 11
Joined: 10 Mar 2019, 16:09

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#9 Post by Masterg4941 » 15 Nov 2019, 22:59

I suppose it could be related to the Nextion plugin. To check for that, create a dummy variable using the dummy plugin. Then use a rule to copy the P2P received temperature data to the dummy variable. Does the copied value appear in the dummy value?
Ok I´ve tried it but I don´t really know if this should work like this. I've done very little with rules and dummies so far
Attachments
NodeMCU.png
NodeMCU.png (135.29 KiB) Viewed 869 times

User avatar
ThomasB
Normal user
Posts: 444
Joined: 17 Jun 2018, 20:41
Location: USA

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#10 Post by ThomasB » 15 Nov 2019, 23:26

I'm still confused by the red X in Task #1's Enabled box.

p2p1.jpg
p2p1.jpg (57.14 KiB) Viewed 861 times

It would be great if you clicked its [Edit] button and grabbed a screenshot of the plugin's settings. Seems to me there should be a checkbox to Enable it and the snapshot will finally convince me that I'm wrong.

Regarding your dummy rule, it should look like this:

Code: Select all

on Wetter#Temperature do
  TaskValueSet 5,1,[Wetter#Temperature]
endon
The taskvalue will not update until the Wetter#Temperature changes. So you may have to get out a hair dryer to make things happen.

And perhaps your Nextion temperature printing problem is related to the rules you are using. So it might be wise to post the rule file.

- Thomas

Masterg4941
Normal user
Posts: 11
Joined: 10 Mar 2019, 16:09

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#11 Post by Masterg4941 » 16 Nov 2019, 00:00

It would be great if you clicked its [Edit] button and grabbed a screenshot of the plugin's settings. Seems to me there should be a checkbox to Enable it and the snapshot will finally convince me that I'm wrong.
Oh lord. Shame on me. The received task wasn´t enabled in the options *facepalm*
After activating everything is running well.
Thank you so much for your help! Now I can go to sleep without nightmares tonight.
Attachments
NodeMCU_2.png
NodeMCU_2.png (27.27 KiB) Viewed 852 times
NodeMCU.png
NodeMCU.png (60.22 KiB) Viewed 852 times

User avatar
ThomasB
Normal user
Posts: 444
Joined: 17 Jun 2018, 20:41
Location: USA

Re: Nextion - Value from a P2P Unit

#12 Post by ThomasB » 16 Nov 2019, 00:49

It's good to hear you solved the problem.

- Thomas

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Dondolo and 4 guests