OLED SSD1306 Display Not Working!!

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
sudarshan.tshn
Normal user
Posts: 2
Joined: 10 Nov 2019, 08:16

OLED SSD1306 Display Not Working!!

#1 Post by sudarshan.tshn » 22 Nov 2019, 15:06

I used this display with a old espeasy firmware (I think it was ESPEasy_R120) but now its not working in the current firmware :(

I2C Scan shows this [0x3C PCF8574A OLED]
where as in the previous version (ESPEasy_R120) which i used it showed properly as [0x3C OLED SSD1306]

Should i use this plugin??
https://github.com/letscontrolit/ESPEas ... 3_OLED.ino
Please help me out with this issue
{"System":{
"Build":20104,
"Git Build":"mega-20191108",
"System Libraries":"ESP82xx Core 2_5_2, NONOS SDK 2.2.1(cfd48f3), LWIP: 2.1.2 PUYA support",
"Plugins":46,
"Plugin description":" [Normal]",
"Local Time":"2019-11-22 19:27:52",
"Unit Number":0,
"Unit Name":"AmientMeter",
"Uptime":2,
"Last Boot Cause":"Manual reboot",
"Reset Reason":"Software/System restart",
"Load":22.20,
"Load LC":3032,
"CPU Eco Mode":"false",
"Heap Max Free Block":15992,
"Heap Fragmentation":15,
"Free RAM":18744
},
"WiFi":{
"Hostname":"THBmeter-0",
"IP Config":"Static",
"IP Address":"192.168.1.100",
"IP Subnet":"255.255.255.0",
"Gateway":"192.168.1.1",
"STA MAC":"84:F3:EB:4B:9D:7D",
"DNS 1":"8.8.8.8",
"DNS 2":"(IP unset)",
"SSID":"Northern Lights",
"BSSID":"C4:71:54:BE:5F:18",
"Channel":10,
"Connected msec":110795,
"Last Disconnect Reason":1,
"Last Disconnect Reason str":"(1) Unspecified",
"Number Reconnects":0,
"Force WiFi B/G":"false",
"Restart WiFi Lost Conn":"false",
"Force WiFi No Sleep":"false",
"Periodical send Gratuitous ARP":"false",
"Connection Failure Threshold":0,
"RSSI":-43
},
"Sensors":[
{
"TaskValues": [
{"ValueNumber":1,
"Name":"Temperature",
"NrDecimals":2,
"Value":31.62
},
{"ValueNumber":2,
"Name":"Humidity",
"NrDecimals":2,
"Value":75.16
},
{"ValueNumber":3,
"Name":"Pressure",
"NrDecimals":2,
"Value":1011.80
}],
"DataAcquisition": [
{"Controller":1,
"IDX":0,
"Enabled":"false"
},
{"Controller":2,
"IDX":0,
"Enabled":"false"
},
{"Controller":3,
"IDX":0,
"Enabled":"false"
}],
"TaskInterval":5,
"Type":"Environment - BMx280",
"TaskName":"bme280",
"TaskDeviceNumber":28,
"TaskEnabled":"true",
"TaskNumber":1
},
{
"DataAcquisition": [
{"Controller":1,
"IDX":0,
"Enabled":"false"
},
{"Controller":2,
"IDX":0,
"Enabled":"false"
},
{"Controller":3,
"IDX":0,
"Enabled":"false"
}],
"TaskInterval":5,
"Type":"Display - OLED SSD1306",
"TaskName":"THBmeter",
"TaskDeviceNumber":23,
"TaskEnabled":"true",
"TaskNumber":2
}
],
"TTL":5000
}

TD-er
Core team member
Posts: 1922
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: OLED SSD1306 Display Not Working!!

#2 Post by TD-er » 22 Nov 2019, 18:26

Use the Framed OLED plugin.

sudarshan.tshn
Normal user
Posts: 2
Joined: 10 Nov 2019, 08:16

Re: OLED SSD1306 Display Not Working!!

#3 Post by sudarshan.tshn » 22 Nov 2019, 19:23

I already tried using framed OLED SSD1306 from the menu if that is what u ment... and it didnt help tho :(

TD-er
Core team member
Posts: 1922
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: OLED SSD1306 Display Not Working!!

#4 Post by TD-er » 22 Nov 2019, 19:44

You did check the I2C address?
The 0x3C address is the default and I know it is one of the most used plugins.
Make sure to check the contrast level (test multiple values)
The contrast setting is something that was not present in R120 and some displays do not support all values.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 10 guests